Sud u gradu Mikelanđelovog Davida, Firenci, zabranio je neovlašćenu komercijalnu upotrebu ove poznate statue u Italiji i širom Evrope. Zabrana koja je nedavno izdata za cilj ima sprečavanje tapkaroša da zarađuju na turistima podizanjem cena ulaznica za muzej Galleria dell’Academia, čije je ovo umetničko delo jedna od najpoznatijih atrakcija.

Ova zabrana je prvenstveno usmerena ka određenoj agenciji, Visit Today, koja reklamira svoje VIP karte slikama Davida na flajerima i na svojoj internet prezentaciji. Njima je naređeno da uklone sve slike statue sa svojih promotivnih materijala, pri čemu ih očekuje kazna od 2000€ po danu dok taj nalog ne ispune.

Direktor muzeja Sesil Holberg izjavio je:

„Ovo je presedan i model po kojem bi trebalo da se postupa u budućnosti. Mnogi drugi muzeji takođe su žrtve preprodaje precenjenih karata i sada mogu da preduzmu pravne korake, pošto zakon mora pobediti nad onim što efektivno predstavlja prevaru posetilaca.“

Poznata katedrala u Firenci mogla bi biti naredni italijanski spomenik koji preuzima natrag kontrolu nad svojim predstavljanjem.

Luka Banjoli, predsedavajući tela odgovornog za katedralu Duomo, Firentinsku krstionicu i Đotov toranj u centru Firence, izjavio je da promatraju ideju da prate uzor galerije Firentinskog muzeja, pošto tapkaroši i skalperi takođe koriste i slike katedrale kako bi promovisali svoje usluge.

Dario Nardela, gradonačelnik Firence, takođe je dao izjavu povodom ovoga:

„Imidž Firence ne sme se komercijalno eksploatisati bez ograničenja i nekih pravila.“

Kulturne institucije širom Italije mogle bi im se takođe pridružiti u ovoj praksi. Ova zabrana primenjena je na nivou cele Evrope na svakoga ko želi da koristi lik Davida u komercijalne svrhe bez dozvole Galerije, u čijem posedu se nalaze prava na licenciranje lika statue.

Nejasno je da li pod ovu zabranu spadaju suveniri i razglednice, pa su italijanski državni advokati dobili zahtev da razjasne preciznije primenu ove zabrane. U svakom slučaju, van primene za promovisanje turističkih obilazaka Italije lik Davida bi trebalo da je i dalje bezbedan za korišćenje, pa 123RF kolekciju sa slikama Mikelanđelovog Davida možete pogledati ovde.

TEKST PREUZET I ADAPTIRAN SA STRANICE THELOCAL.IT