Fenomen poznat kao crowdsourcing postaje sve popularniji u svetu onajn poslovanja, kako u marketingu, tako i u dizajnu. Crowdsourcing predstavlja postupak dobijanja potrebnih usluga, ideja ili podataka od strane velikog broja ljudi, obično putem korišćenja Interneta.

Jedan od najjednostavnijih i najbržih načina dobijanja dizajna jeste putem crowdsourcing dizajn platformi.Najpopularnija regionalna platforma za dobijanje dizajna na ovaj način (kod nas) je GeeLancer. Ova platforma predstavlja najveću dizajnersku zajednicu sačinjenu od preko 10.000 dizajnera putem koje je do dizajna došao velik broj poznatih kompanija iz zemlje i regiona. Opširnije o ovoj crowdsourcing platformi možete pročitati klikom na sledeći link: https://stockografija.rs/2016/10/14/popust-saradnja-123rf-greendesign/

Neke prednosti koje možete očekivati prilikom upotrebe crowdsourcing platformi za dobijanje dizajna su:

  • Brzina – Prilkom postavljanja zahteva za dizajn, klijenti sami zadaju krajnji rok dizajnerima za isporuku gotovog dizajna. Usled ovakog pristupa ne može da dođe do nepredviđenih zastoja ili produžavanja rokova.

stock fotografija

  • Cene – Ovaj vid dobijanja dizajna klijentima omogućava potpunu kontrolu nad troškovima. Na primer, ako želite da naručite logo dizajn ili logo redizajn, sami određujete vrednost nagrade za pobednički dizajn. Ovako, za razliku od unajmljivanja samostalnih dizajnera ili dizajnerskih kuća, prilikom naručivanja dizajna (postavljanja konkursa) ne može doći do povećanja cena krajnjeg proizvoda po zavreštku projekta.

Gotov kvalitetan dizajn na jednostavan način - Dizajn putem crowdsourcing platformi

  • Izbor – Putem crowdsourcing platformi dopire se do velikog broja dizajnera koji klijentima nude veliki broj različitih dizajnerskih rešenja. Time klijenti dobijaju mnogo širi izbor nego putem klasičnog načina dobijanja dizajna.

Gotov kvalitetan dizajn na jednostavan način – Dizajn putem crowdsourcing platformi

  • Bezbednost Za razliku od ustaljenih praksi koje podrazumeva nabavka dizajna, u slučaju upotrebe crowdsourcing platformi, obe strane (klijenti i dzajneri) su maksimalno zaštićeni. Klijent nije dužan da odabere nijedno dizajnersko idejno rešenje po završetku konkursa, ukoliko mu ona ne zadovoljavaju potrebe. Shodno tome, klijent nije dužan da isplati nadoknadu za pobednički dizajn. S druge strane, dizajneri su sigurni da će njihov trud i rad biti isplaćen ukoliko im je dizajn odabran, pa im je i motivacija za stvaralaštvo mnogo veća.

Gotov kvalitetan dizajn na jednostavan način – Dizajn putem crowdsourcing platformi

  • Kreativnost – Crowdsourcing platforme privlače dizajnere iz različitih sfera od kojih je moguće očekivati širi dijapazon kreativnosti i neočekivanih rešenja. To klijentima pruža šansu da dobiju mnogo orginalniji i upečatljiviji dizajn nego kada sarađuju sa dizajnerima koji su kreativno ukalupljeni samo u jedan pravac dizajna.

Gotov kvalitetan dizajn na jednostavan način – Dizajn putem crowdsourcing platformi

  • Marketing – Postavljeni konkursi ne predstavljaju samo potragu za dizajnom, već mogu biti i dobar marketinški potez. Kada se postavi konkurs objavljuje se i ime kompanije koja ga je postavila. Konkursi se prikazuju na drušvenim mrežama i u biltenima platforme – kompanija time dobija povećanu vidljivost bez velikih troškova.

Gotov kvalitetan dizajn na jednostavan način – Dizajn putem crowdsourcing platformi

Crowdsourcing platforme značajna su olakšica za startup, male i srednje kompanije koje nemaju svoje dizajnerske timove, a imaju manji ili ograničen budžet za dobijanje grafičkog rešenja. Velike kompanije, i pored toga što uglavnom imaju svoje dizajnere ili su u stanju da unajmljuju poznate dizajnere ili dizajn firme koji rade za velike svote novca, često se ipak opredeljuju za crowdsourcing platforme upravo zbog prednosti koje smo gore naveli.

Kao podstrek za korišćenje crowdsourcing platformi 123RF do kraja 2016. godine omogućava svim svojim korisnicima pogodnosti, ne samo za nabavljanje stok sadržaja visokog kvaliteta, već i za ostvarivanje popusta za dobijanje dizajna putem GeeLancer crowdsourcing platforme. Poust od 20% za 123RF sadržaje možete ostvariti upotrebom promotivnog koda 20GreenDesignRF na www.123RF.com, dok do popust za usluge GeeLancer crowdsoucing platforme možete doći putem GREENDESIGNRF promotivnog koda.